Huisartsenkring Zuid West-Vlaanderen

Laatst bijgewerkt op: 08-03-2017

Ambulant Behandelprogramma Alcohol (geplaatst 19/04/2019)

Het Jan Yperman Ziekenhuis Ieper, het Psychiatrisch Ziekenhuis H. Hart en het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Largo hebben de handen in elkaar geslagen en starten met een Ambulant Behandelprogramma Alcohol (ABA) in Ieper. Het programma begint voor de eerste keer op dinsdag 7 mei.
Aankondiging

Meer info: Marlies Boeraeve: 057 23 91 35 of marlies.boeraeve@aba-ieper.be

Vroeg detectie en - interventie bij Psychiatrische stoornissen (geplaatst 17/04/2019)

CGG Mandel & Leie is voor de regio Menen – Kortrijk – Waregem gestart met een outreachend VDIP-team. VDIP is er voor jongeren van 14 tem 23 jaar met een vermoeden van een psychiatrische problematiek die om wat dan reden dan ook zorg vermijden of zorg weigeren. Er is nog geen diagnose en er is nog geen gespecialiseerde hulpverlening betrokken. In bijlage vindt u de folder van VDIP. Hierin staat vermeld wat VDIP kan doen voor de beschreven doelgroep.

Perinataal netwerk AZ Groeninge (geplaatst 12/04/2019)

AZ Groeninge maakte een doorverwijsschema op over het perinataal aanbod: wat bestaat er allemaal van dienstverlening en info voor zwangeren (en zwangeren met extra noden).
Deze doorverwijsfiche vindt u in de
bijlage.
De bedoeling van de doorverwijsfiche is dat een huisarts in één oogopslag ziet naar welke laagdrempelige (eerstelijns-)zorg je een zwangere kan doorverwijzen in regio Kortrijk en omstreken. Daarnaast is het ook een appel om –als men enige kwetsbaarheid vermoedt- vlugger door te verwijzen.  Er kan al heel wat tijd gewonnen worden door info te geven en hulpverlening op te starten tijdens de zwangerschap in plaats van te wachten tot de baby er is.

Monoloog Tourette (geplaatst 11/04/2019)

De Kring zelfstandige thuisverpleging Z.W.Vl nodigt u graag uit, samen met andere zorgverleners, voor de monoloog Tourette op 24 en 25 april in theaterzaal Poststraat Gullegem.
Uitnodiging

Cardiovasculair symposium met live case (geplaatst 01/04/2019)

Op zaterdag 11 mei 2019 brengen de diensten cardiologie, cardiochirurgie en cardioanesthesie/cardiointensieve zorgen van AZ Delta-JYZ-SAT-SJKI een ambitieus symposium met demonstratie van live case percutane coronaire interventie (PCI) en minimaal invasieve directe coronaire bypass chirurgie (MID CAB), telkens met voorstelling van de lange termijn uitkomsten van patienten die in AZ Delta ofwel PCI ofwel CABG ondergingen. In bijlage en hieronder vindt U het programma. 

Het symposium begint reeds om 8u00 met inleiding gevolgd door live case PCI in debat met en keynote lectures door prof dr Tom Adriaenssens van UZ Leuven, internationaal gekend expert in PCI en intra coronaire beeldvorming, en prof dr Peter Verhamme van UZ Leuven, expert in antistolling en antiplaatjes therapie. Dit deel wordt afgesloten met een voorstelling en bespreking van de resultaten van PCI in AZ Delta. 

Na de pauze om 11u volgt een live case MID CAB met voorstelling van de resultaten van CABG in AZ Delta, met als een interessante afsluiter de toekomstvisie over CABG gebracht door prof dr Wouter Oosterlinck van UZ Leuven, top expert in minimaal invasieve coronaire chirurgie.

Tijdens een verzorgde walking dinner in aansluiting met het symposium voorzien we in de foyer van de aula B1.2 in VIVES praktische, hands-on demonstratie van de nieuwste generatie stents/balloncatheters en cardiochirurgische technologie door enkele topbedrijven in dit marktsegment.  U zal na het symposium ook een brochure ontvangen over technieken en resultaten van PCI en CABG in AZ Delta-JYZ.

Mocht U in de voormiddag belet zijn, dan is het perfekt mogelijk om nog aan te sluiten over de middag voor het symposium, walking dinner en demonstraties van coronaire interventie technologie in de foyer.

We hopen U daar te mogen ontmoeten,
indien geïnteresseerd wil dan graag tijdig inschrijven via de link:
https://www.azdelta.be/symposium-cardiologie

namens de diensten
cardiologie,
cardiochirurgie,
cardioanesthesie en
cardio intensieve zorgen

AZ Delta-JYZ-SAT-SJKI,

Lancering praatgroep Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (geplaatst 26/03/2019)

Samen met het netwerk geestelijke gezondheidszorg Zuid-West-Vlaanderen, organiseert Similes een praatgroep voor volwassenen die als kind zijn opgegroeid bij een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen.

Meer info vindt u in de bijlage.

Infosessies poliklinische infosessies 12/03, 30/04 en 21/05 (geplaatst 8/03/2019)

Het Psychiatrisch Centrum te Menen nodigt u uit voor de infosessies die dit voorjaar georganiseerd worden.
Meer info

Big Bird studie (geplaatst 8/03/2019)

Beste,

De Big Bird studie richt zich op het bespreken van chronisch benzodiazepinegebruik voor slaapproblemen bij volwassen patiënten die simpele taken, zoals lezen en een vragenlijst invullen, online kunnen uitvoeren. Het betreft een pragmatische, cluster-gerandomiseerd gecontroleerde studie, waarmee de dagelijkse klinische praktijk zo goed als mogelijk wordt nageleefd. Big Bird is een grootschalige multicentrische studie met 6 academische partners, gefinancierd door het KCE.

Als startpunt organiseren we trainingssessies omtrent het gebruik van z-drugs (zolpidem en zoplicone) en benzodiazepines in de huisartspraktijk. In deze trainingen staan we stil bij de richtlijnen voor het gebruik en afbouwen van (z-)benzodiazepines ((z-)BZD), alsook bij praktische tips voor een goede aanpak in de praktijk. Daarnaast wordt ook de studie verder toegelicht. Het volgen van de training kan geheel vrijblijvend. Voor de praktische organisatie verzoeken we u wel vooraf in te schrijven via
www.bigbirdtrial.com/trainingen.

Graag verwelkomen we u op dit boeiende studiemoment in Antwerpen, Leuven, Gent, Kortrijk of Brussel.

Hartelijk dank,

Met vriendelijke groet,
Kristien

 

Grondplan | Juridisch | privacyverklaring | Organigram | Contacteer ons | ©2004 HZW vzw