Huisartsen over de meerwaarde van Sumehrs tijdens hun wachtdienst

Dankzij een kwaliteitsvolle Sumehr kan er optimale zorg voor jouw patiënten worden geleverd tijdens jouw afwezigheid. Ook tijdens de wachtdienst. Dit voorjaar vroegen we enkele huisartsen om tijdens hun wachtdienst extra opmerkzaam te zijn voor de aanwezigheid en de kwaliteit van Sumehrs. In deze nieuwsbrief delen ze hun ervaringen.

Een goede Sumehr: in veel gevallen een meerwaarde

Weinig patiënten zijn in staat om snel de meest relevante zaken uit hun medische voorgeschiedenis te noemen. En het aantal patiënten dat plichtsgetrouw een medicatielijst meebrengt naar de wachtpost, is op één hand te tellen.

De medicatielijst en voorgeschiedenis op één plaats terugvinden in de Sumehr, is daarom erg handig.

We vroegen de deelnemende huisartsen bij welk type patiënt de Sumehr de meeste meerwaarde biedt.

Bij een grote groep patiënten, zo blijkt.

Dr. Ann Mandervelt (Huisartsenwachtpost Maasland): “Sumehrs zijn erg handig bij oudere mensen met multipathologie. Als we nieuwe medicatie voorschrijven mogen er geen interacties zijn. Bij mensen die antibiotica moeten krijgen, ga ik kijken of ze geen allergieën vertonen.”

Voor dr. Sophie Rouzeré (wachtpost regio Waregem) zijn Sumehrs een meerwaarde bij patiënten met verslavingen, mensen die hun medicatie niet kennen of, meer algemeen, bij een niet-pluis gevoel.

In elke Sumehr kunnen zaken staan die jouw kijk op de patiënt kunnen beïnvloeden. Ook bij kinderen of vitale dertigers. Misschien zijn er wel psychosociale risico’s waar je rekening mee kan houden?

Voor dr. Stijn Delputte (Huisartsenwachtpost De Meander, Menen) doet het er niet toe welke patiënten hij voor zich heeft: “Ik tracht er een gewoonte van te maken om de Sumehr open te zetten. Wat mij betreft zou ons softwareprogramma Medical Post automatisch de laatste Sumehr mogen openzetten bij het openen van het dossier van de patiënt.”

Wat kan er nog beter met onze Sumehrs?

We hebben de laatste jaren grote stappen gezet inzake kwantiteit en kwaliteit van onze Sumehrs. Toch zijn er volgens de wachtartsen nog enkele werkpunten:

  • Bij sommige Sumehrs stond er nog te veel acute – oude – medicatie als actief.
  • Sommige Sumehrs bevatten veel ballast, zoals zorgelementen die er meerdere keren in staan en banale diagnoses uit een ver verleden.
  • In sommige gevallen is de voorgeschiedenis onvolledig.

Een Sumehr raadplegen tijdens de wachtdienst is niet moeilijk

Hoe een Sumehr raadplegen in Medical Post? Hier vind je een tutorial over Medical Post.

Tijdens de Sumehr-campagne vind je op het bureaublad van alle computers in de wachtpost bovendien een korte instructie.


TIP: Geef je collega eens een compliment over een goede Sumehr!

Heb je tijdens je wachtdienst veel gehad aan een Sumehr? Dan verdient de collega die hem aanmaakte een compliment. Schrijf er iets over in je wachtverslag. Zo is de collega in kwestie extra gemotiveerd om in de toekomst nóg meer goede Sumehrs te maken.


LOK-sessie ‘Kwaliteitsvolle Sumehrs door goed dossierbeheer’

Met steun van het Departement Zorg ontwikkelden we een interactieve LOK over kwaliteitsvol registreren in je EMD en goede Sumehrs.

In 2023 en 2024 werd deze sessie al in 22 LOK-groepen georganiseerd, en deze maand staan er nog 9 extra op de planning. De ervaringen zijn zeer positief.

We willen dit aantal in 2024-2025 graag evenaren!

Zelf modereren? Schrijf je in voor onze train-the-trainer

Eén van de manieren om dit doel te bereiken, is door het opleiden van moderatoren.

Wil je ook met jouw LOK of kring inzetten op correct registreren en kwaliteit van Sumehr? Schrijf je zelf in of bekijk intern wie kan aansluiten bij onze train-the-trainer van 18 juni. Op een uurtje tijd lichten we de aanpak van deze LOK toe, waarna we de ontwikkelde materialen aanleveren.

De campagne ‘Summer of Sumehr: Zorgcontinuïteit zonder Zorgen’ is een initiatief van Domus Medica en Huisartsenvereniging Gent, en wordt dit jaar mee uitgedragen door 43 huisartsenkringen en wachtpostgebieden. Met steun van Departement Zorg. Bijzondere dank aan de wachtposten van Menen, Waregem, Kortrijk en Maasmechelen.