Preventie van ernstige RSV infectie in het eerste levensjaar

In het najaar van 2024 en voorjaar van 2025 wordt ingezet op de preventie van RSV bij jonge kinderen. Twee pistes konden bewandeld worden: vaccinatie van de zwangere vrouw of passieve immunisatie van de zuigeling. De overheid heeft beslist de passieve immunisatie terug te betalen. Het RSV vaccin is niet terugbetaald (185 euro), maar wel beschikbaar.

In overleg met het Departement Zorg opteert Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG) om maximaal in te zetten op de passieve immunisatie van het kind (en dus niet op de vaccinatie van de zwangere vrouw) en wel om onderstaande redenen:

  1. De toediening van RSV antistoffen aan neonaten die geboren worden in het RSV seizoen is vanaf 1 juni terugbetaald (nirsevimab), en vanaf september ook werkelijk beschikbaar. Maternale vaccinatie is niet terugbetaald (Abrysvo 185 euro) – de data zijn beperkt zeker wat betreft toediening aan risicogroepen en impact op vroeggeboorte.
  2. Directe antistoftoediening geeft langer bescherming aan het kind, wordt seizoensmatig op het juiste moment toegediend, en is qua veiligheid ook veel beter gekend gezien jarenlange ervaring bij prematuren, én is terugbetaald. Het heeft als bijkomend voordeel dat de timing van alle vaccinaties/rhogam in de zwangerschap weer wat makkelijker wordt.
  3. Bij patiënten die toch in de zwangerschap gevaccineerd werden, mag geen antistoftoediening aan de baby meer gebeuren (niet terugbetaald, 780 euro), daarom is het beter dit niet te promoten maar indien toch vaccinatie van de moeder is het belangrijk om dit héél goed te vermelden bij postpartum aandachtspunten in het prenataal dossier en de pediater hiervan op de hoogte te brengen omdat die niet langer inzage heeft in het zwangerschapsdossier.

Verdere informatie over de implementatie in de praktijk en sensibilisering van ouders volgt (normaliter van overheidswege, zoniet vanuit de VVOG).