Onderzoek naar de rol van huisartsen in klinische studies
Mijn naam is Yara Stuyven, masterstudente klinische biomedische wetenschappen aan de KU Leuven.
Dit jaar schrijf ik mijn masterthesis in samenwerking met Bayer SA-NV en Prof. Dr. Chantal Mathieu, met als titel ‘Engaging general practitioners in clinical trials: strategies and solutions to overcome challenges’.
We merken dat patiënten vaak enthousiast zijn over deelname aan klinische studies, maar later besluiten om dit niet te doen, vaak na overleg met hun huisarts. Uw rol is cruciaal in het informeren en sensibiliseren van patiënten over klinische studies. Daarom willen we graag onderzoeken waarom het op dit punt vastloopt bij sommige patiënten en hoe de kennis, ervaringen, percepties en professionele posities van huisartsen hierbij een rol spelen. Daarnaast willen we de barrières identificeren die hun actieve deelname aan klinische studies belemmeren.
Met uw hulp bij het invullen van deze vragenlijst kunnen we beter begrijpen welke barrières er zijn en hoe we deze kunnen overwinnen. Uw inzichten zijn van groot belang om betere patiëntparticipatie in klinische studies te bevorderen en zo de innovatie in de zorg te stimuleren.
Neem alstublieft een paar minuten de tijd om de vragenlijst in te vullen.
Om bruikbare resultaten te kunnen genereren, zou deze vragenlijst door zo veel mogelijk huisartsen in heel België moeten worden ingevuld.
Link naar de vragenlijst: https://survey.kuleuven.cloud/EngagementOfGPsInClinicalTrials?lang=nl
Indien u nog vragen heeft, mag u mij altijd contacteren.
Alvast bedankt voor uw waardevolle bijdrage en tijd!
Met vriendelijke groeten,
Yara Stuyven
De rol van e-learning in de aanpak van intrafamiliaal en seksueel geweld in de eerste lijn
Beste collega,
Er is een nieuwe, geaccrediteerde e-learning beschikbaar over de aanpak van intrafamiliaal en seksueel geweld in de eerste lijn. Deze praktische training biedt u waardevolle tools om dit belangrijke thema aan te pakken.
Voor mijn masterproef aan de Universiteit Gent ben ik op zoek naar huisartsen en huisartsen in opleiding om deze e-learning te evalueren en de impact ervan te meten.
Wat houdt uw deelname in?
- U vult een korte vragenlijst in (ca. 15 minuten), één keer voorafgaand aan en één week na het volgen van de e-learning.
- De e-learning duurt 1 uur en levert u 1 accreditatiepunt op.
Heeft u interesse? Klik dan hier om te starten: https://icrh.qualtrics.com/jfe/form/SV_6kSd0fZlRrEoxYG
Alvast hartelijk dank voor uw deelname!
Met vriendelijke groeten,
Laura Van Dorpe – Huisarts in opleiding
Fiches ontwikkelen die huisartsen ondersteunen bij het begeleiden van arbeidsongeschikte patiënten in het terug-naar-werk-proces.
Beste collega,
Vanuit het Centrum voor Omgeving en Gezondheid, KU Leuven werken we (in samenwerking met het Academisch Centrum Huisartsgeneeskunde, KU Leuven en UC Louvain) aan een onderzoeksproject voor het Nationaal College voor Sociale Verzekeringsgeneeskunde inzake Arbeidsongeschiktheid. Ons doel is om fiches te ontwikkelen die huisartsen ondersteunen bij het begeleiden van arbeidsongeschikte patiënten in het terug-naar-werk-proces.
Om dit te verwezenlijken zijn we op zoek naar huisartsen, arts-specialisten en paramedici die:
- ervaring hebben in het opvolgen van patiënten met één (of meerdere) van onderstaande aandoeningen
- bereid zijn om feedback te geven op één of meerdere van onze pathologiefiches:
Obsessief-compulsieve stoornis, Multiple sclerose, Ehler-Danlos, Polyartritis, Crohn en Colitis Ulcerosa, Angst- en paniekstoornissen, Insulineafhankelijk diabetes, Fibromyalgie, Algoneurodystrofie, Epilepsie, Ligamentletsels van de knie en Heupprothese
Meer informatie over het doel en het verloop van deze studie
Bij vragen, aarzel niet om ons te contacteren.
Artsen die willen deelnemen aan de studie, kunnen zich melden bij line.mouton@kuleuven.be of lode.godderis@kuleuven.be
Hartelijk dank voor uw medewerking.
Met vriendelijke groeten,
Prof. Dr. Lode Godderis
Line Mouton
Department of Public Health and Primary Care
Environment & Health
KU Leuven
Campus Gasthuisberg ON5B, Herestraat 49 box 952 I BE-3000 Leuven
Welke struikelblokken ondervinden Vlaamse huisartsen bij het screenen naar druggebruik in de eerste lijn
Geachte
Ik, Alec Plaisier, zit in mijn laatste jaar geneeskunde aan de KU Leuven. In kader van mijn thesis doe ik onderzoek naar wat de struikelblokken zijn die Vlaamse huisartsen ondervinden bij het screenen naar druggebruik in de eerste lijn. Deze studie heeft als doel het druggebruik in Vlaanderen sneller op te sporen en behandeling van afhankelijkheid tijdig op te starten. Gezien de uitgebreide literatuur over alcoholmisbruik wordt dit middelengebruik binnen deze studie buiten beschouwing gelaten. De te onderzoeken middelen in deze studie betreffen alle middelen die door de Belgische staat bij wet verboden zijn.
De survey kan ingevuld worden via deze link: https://survey.kuleuven.cloud/168624?lang=nl
Met collegiale groeten
Alec Plaisier
3de master student Geneeskunde KU Leuven
Enquête over de noden van jongeren met een chronische aandoening
Doel van het onderzoek:
- In kaart brengen hoeveel jongeren van 18 jaar en ouder (max 40 j) een chronische aandoening hebben in België.
- Begrijpen welke beperkingen zij ervaren.
- Inzicht krijgen in de hindernissen bij het verkrijgen van de juiste hulp.
- Verbeteren van de ondersteuning en levenskwaliteit van jongeren met een chronische aandoening.
Wat vragen wij van de deelnemers:
- De enquête duurt ongeveer 15-30 minuten.
- Anonimiteit van de deelnemers is volledig gewaarborgd.
- Deelnemers kunnen op elk moment hun deelname beëindigen en hun toestemming voor de verwerking van hun antwoorden intrekken.
- Ze maken kans ons op een waardebon van 25 euro.
Wie heeft de documenten inzake de studie nagekeken en goedgekeurd?
- De studie werd nagekeken en goedgekeurd door de Sociaal-Maatschappelijke Ethische Commissie (SMEC) van de Universiteit Hasselt (REC/SMEC/2023-2024 43)
Link naar de enquête: https://bit.ly/JCZ24
De vragenlijst zal openstaan tot februari 2025.
Contactinformatie:
- Voor meer informatie over het onderzoek kan er contact opgenomen worden via info@esperity.com of Jolien Robijns (jolien.robijns@pxl.be)
Perspectieven van zorgverleners over de implementatie van een bevolkingsonderzoek naar longkanker
De KU Leuven voert een onderzoek uit naar de perspectieven van zorgverleners op een toekomstig bevolkingsonderzoek voor longkanker. Zorgverleners (huisartsen, apothekers, tabakologen, arts-specialisten) kunnen hun inzichten delen via een korte, anonieme survey (ca. 15 min).
Diagnose en behandeling van candidiasis en mastitis tijdens borstvoeding
Vanuit de Vrije Universiteit Brussel (VUB) doe ik, Cato Baetens, voor mijn masterthesis momenteel onderzoek naar het Europese perspectief en de bestaande kennis van Europese zorgverleners met betrekking tot de diagnose en behandeling van candidiasis en mastitis tijdens borstvoeding en het nieuwe mastitisprotocol van de Academy of Breastfeeding Medicine.
Mastitis en candidiasis zijn veel voorkomende maternale complicaties bij borstvoeding en dragen bij aan pijn en ongemak, wat leidt tot vroegtijdig stoppen met borstvoeding. Door een algemeen gebrek aan kennis over borstvoeding en borstvoedingsproblemen bij de betrokken zorgverleners is de diagnose en behandeling van aandoeningen uit het mastitis spectrum en candidiasis gecompliceerd. Tot nu toe is er weinig kennis over de kennis van zorgverleners over borstvoedingsgerelateerde problemen. Het beperkte bewijs over de kennis van zorgverleners met betrekking tot borstvoedingsgerelateerde problemen, zoals mastitis en candidiasis, onderstreept het belang van het uitvoeren van bevragingen en onderzoek op dit gebied.
Daarnaast functioneert de ABM als een Amerikaanse organisatie en is de ontwikkeling van het protocol voornamelijk gebaseerd op Amerikaans onderzoek, Amerikaanse praktijkvoering en behandelingsmogelijkheden. Daarom kan de generaliseerbaarheid van het protocol niet worden verondersteld in de Europese context. Het aanpassen van een Amerikaans diagnose- en behandelingsprotocol voor gebruik in Europa vereist zorgvuldige overweging van factoren zoals professionele opleiding en praktijken, verschillen in gezondheidszorgsystemen en beschikbaarheid van middelen. De beschikbaarheid van medische middelen, technologie en medicijnen kan verschillen tussen de VS en Europa, wat de haalbaarheid en effectiviteit van een behandelingsprotocol beïnvloedt.
Praktisch
Dit onderzoek werd goedgekeurd door het Ethisch Comité. Het invullen van de vragenlijst duurt maximaal 15 minuten. Alle antwoorden worden anoniem verwerkt (er is geen terugkoppeling naar je persoonlijke dossier mogelijk) en alleen gebruikt in de context van dit onderzoek. We willen graag verduidelijken dat het geenszins de bedoeling is om een oordeel te vellen, maar eerder om een idee te krijgen van de behoeften om later onderzoek daarop aan te passen.
Je kan deze link gebruiken. De vragenlijst is zowel beschikbaar in het Nederlands als in het Engels.
https://vub.fra1.qualtrics.com/jfe/form/SV_6yw3GiSf1uov3Ey
Alvast bedankt voor uw medewerking,
Cato Baetens, Joke Muyldermans en Prof. Eline Tommelein
Faculteit farmacologie
Vrije Universiteit Brussel
Studie 'optimaliseren dienstverlening van Intensieve Zorg naar de eerste lijn'
Anesthesist - intensivist dr. Gert Bearelle doet een studie over Post Intensive Care syndroom (PICS). Via deze pilootstudie wenst men de dienstverlening van Intensieve Zorg naar de eerste lijn te verbeteren en te detecteren waar kan worden geoptimaliseerd.
Via deze link kunt u de vragenlijst invullen: https://openredcap.uzgent.be/surveys/?s=JD8LDXLACJNL9HYD
Interprofessionele samenwerking tussen zorgverstrekkers
Beste zorgprofessional, beste toekomstige collega
Ik ben Elke Torremans, 34 jaar oud en werkstudent aan de hogeschool Thomas More.
In het kader van mijn bachelorproef aan de opleiding Logopedie en Audiologie doen wij onderzoek naar interprofessionele samenwerking tussen zorgverstrekkers, meer bepaald logopedisten, osteopaten, kinesitherapeuten en huisartsen.
De focus ligt op patiënten met keelproblemen.
U helpt mij en de patiënten enorm door deel te nemen aan dit onderzoek via een anonieme vragenlijst.
Via deze link kan u de vragenlijst online invullen: https://thomasmore.questionpro.eu/t/AB3uwJAZB3vtTJ
Wij hopen alvast op uw medewerking.
Hartelijk dank!
Met vriendelijke groeten,
Elke Torremans
Student Thomas More - Logopedie
Vragenlijst zorg voor jonge patiënten met kanker
Beste,
Voor mijn doctoraatsthesis (onder supervisie van Prof Guido Van Hal en Prof Hélène Antoine-Poirel) voer ik een onderzoeksproject uit om de implementatie van de nieuwe overeenkomst tussen het RIZIV en zes ziekenhuizen (UZ Gent, UZ Antwerpen, UZ Leuven, Institut Jules Bordet, CHU Luik, UCL SaintLuc) te evalueren. Deze overeenkomst heeft als doel zorg op maat - zowel medisch als psychosociaal - te ondersteunen voor adolescenten en jongvolwassenen (AYA) met kanker. De geselecteerde leeftijdsgroep is van 16 tot 35 jaar.
In de context van deze studie neem ik contact met u op voor een onderzoek naar de rol, praktijken en behoeften van huisartsen in het gehele zorgtraject van jonge patiënten met kanker.
Hieronder vindt u een volledig anonieme vragenlijst, die slechts 15 minuten in beslag zal nemen. Deze studie is niet bedoeld om uw praktijken te beoordelen, maar eerder om de huidige rol en verwachtingen van huisartsen in de klinische zorg voor deze doelgroep te evalueren. Ook wordt gepeild naar de aard en kwaliteit van uw interacties met andere zorgverleners in de verschillende stappen van het zorgtraject.
Link vragenlijst: https://redsurveys.sciensano.be/surveys/?s=4XNFYEPEDJW4KHLP
Dank bij voorbaat voor uw hulp. Ik ben beschikbaar voor verdere informatie of opmerkingen via email: fabienne.vanaelst@sciensano.be
Met vriendelijke groet,
Fabienne Van Aelst
Deelnemers gezocht voor studie “Fiches voor huisartsen om arbeidsongeschikte patiënten te ondersteunen in het terug-naar-werk-proces”
Vanuit het Centrum voor Omgeving en Gezondheid, KU Leuven werkt men (in samenwerking met het Academisch Centrum Huisartsgeneeskunde, KU Leuven en UC Louvain) aan een onderzoeksproject voor het Nationaal College voor Sociale Verzekeringsgeneeskunde inzake Arbeidsongeschiktheid. Het doel is om fiches te ontwikkelen die huisartsen ondersteunen bij het begeleiden van arbeidsongeschikte patiënten in het terug-naar-werk-proces.
Om deze fiche te verwezenlijken zijn ze op zoek naar huisartsen en arts-specialisten die
1. ervaring hebben in het opvolgen van patiënten met één (of meerdere) van onderstaande aandoeningen
2. bereid zijn om deel te nemen aan één of meerdere online workshop(s) van 90 minuten (RIZIV accreditering Ethiek en Economie werd aangevraagd)
Hier vindt u meer informatie over het project en een uitnodigingsmail voor deelname aan de studie.
Meerwaarde van baarmoederhalskankerscreening
Gelooft u in de meerwaarde van baarmoederhalskankerscreening en bent u bereid hiervoor deel te nemen aan een focusgroep (interview in groep)?
Persoonlijk contact kan een doorslaggevende factor zijn in het overtuigen van mensen om zich te laten screenen op baarmoederhalskanker? Als verpleegkundige of vroedvrouw in een huisartsenpraktijk of wijkgezondheidscentrum heeft u een krachtige stem en uw betrokkenheid kan levens redden!
In kader van onze masterproef willen wij graag onderzoeken wat de rol van verpleegkundigen en vroedvrouwen werkzaam in een huisartsenpraktijk of wijkgezondheidscentrum kan zijn in het aanzetten tot screening van vrouwen. Tijdens deze bijeenkomst zullen we de huidige praktijken bespreken, uitdagingen in kaart brengen en samen nadenken over mogelijke verbeteringen. Uw input zal een cruciale bijdrage leveren aan ons onderzoek.
We zouden dit dan ook willen onderzoeken aan de hand van focusgroepen waarin u uw ervaringen en expertise kwijt kan. Zo een focusgroep heeft een geschatte duurtijd van 1.5 uur en kan plaatsvinden in verschillende regio’s. De focusgroepen zouden doorgaan in september en oktober en zullen georganiseerd worden in Gent en Antwerpen. Wanneer jullie een voorkeur hebben om de focusgroep online te laten plaatsvinden, dan is dit zeker ook een mogelijkheid.
Indien u wenst deel te nemen aan een focusgroep, zou dit voor ons een grote meerwaarde zijn. Voor meer info of interesse, kan u ons steeds via mail bereiken. Dan bekijken we, samen met de andere verpleegkundigen of vroedvrouwen, welke data mogelijk zijn. Focusgroepen kunnen plaatsvinden in de voormiddag, namiddag, avond... Afhankelijk van wat jullie het best past.
Voor meer info:
Veronique.vanderstraeten@ugent.be
Alvast bedankt,
Met vriendelijke groeten,
Marthe en Veronique
Voorschrijven en doelmatig gebruik van antibiotica
Wij zijn Karen Driesen, Stijn Rabau en Aline Vanoppen, masterstudenten geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen.
Voor onze masterproef peilen we via een vragenlijst naar de kennis, opinies en ervaringen van jonge artsen over het voorschrijven en doelmatig gebruik van antibiotica in de ambulante praktijk en het doelmatig gebruik van antibiotica. We richten ons op artsen die maximaal 10 jaar geleden afstudeerden en artsen in opleidingen in Vlaanderen. We beseffen dat dit een drukke periode is, maar jouw deelname is waardevol om toekomstige opleidingen vorm te geven. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten. We zijn geïnteresseerd in jouw dagelijkse praktijk, dus zoek geen antwoorden op. Je antwoorden worden vertrouwelijk en anoniem verwerkt.
Link naar de vragenlijst:
https://uantwerpen.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_0OOjpBgzbOLBu8C
Bedankt alvast voor je medewerking!
Karen, Stijn en Aline
Als je geïnteresseerd bent in de resultaten van dit onderzoek, kan je ons altijd contacteren via karen.driesen@student.uantwerpen.be of de thesis opzoeken in de databanken. Met het invullen van deze vragenlijst ga je ermee akkoord dat je gegevens verzameld, bewaard en verwerkt worden in deze masterproef.
DISCLAIMER: we focussen ons op de ambulante praktijk, zowel bij huisartsen als in ziekenhuizen.
Uitnodiging vragenlijst Gerodent PLUS
Beste,
Wij zijn Ellen Baele, Aster De Vleeschauwer en Natalie Hoste. We werken als doctoraatsonderzoekers binnen het onderzoeksproject Gerodent PLUS van Universiteit Gent.
Dit project heeft als doel om de mondgezondheid van kwetsbare thuiswonende ouderen te verbeteren.
Als onderdeel hiervan hebben we een vragenlijst opgesteld om te achterhalen hoe de zorg voor deze doelgroep op dit moment verloopt. Deze vragenlijst is bedoeld voor alle huisartsen werkzaam in de eerste lijn in Vlaanderen.
De vragenlijst zelf kan worden ingevuld via volgende link https://redcap.link/KTO of via onderstaande QR-code. Het invullen zal maximaal 15 minuten in beslag nemen.
Heeft u vragen of suggesties? Contacteer ons via gerodentplus@ugent.be of +329 332 06 64.
Alvast hartelijk bedankt voor uw medewerking!
Ellen Baele, Aster De Vleeschauwer, Natalie Hoste
Prof. Dr. Barbara Janssens, Prof. Dr. Peter Pype, Dr. Fien Mertens, Dr. Louise Poppe
Visie van huisartsen in Vlaanderen over de rol en competenties van verpleegkundigen tijdens een euthanasieproces
Beste,
Als onderdeel van mijn masterproef ben ik bezig met onderzoek naar de visie van huisartsen in Vlaanderen over de rol en competenties van verpleegkundigen tijdens een euthanasieproces. Om deze reden heb ik een enquête opgesteld die ongeveer +/- 5 minuten in beslag neemt.
Mocht u nog vragen hebben of meer informatie willen, dan ben ik uiteraard beschikbaar om deze te beantwoorden.
Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.
Met vriendelijke groet,
Rosalie Mathé
Student Management en Beleid in de Gezondheidszorg, Vrije Universiteit Brussel
rosalie-marianne.annemie.h.mathe@vub.be
Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) is op zoek naar hulpverleners!
Ongeveer drie op de vier personen die overlijden door zelfdoding zijn mannen. Bovendien zoeken mannen minder hulp en stoppen ze sneller met behandeling. Nochtans is hulpverlening een belangrijk beschermende factor tegen het risico op zelfdoding.
Met hun nieuwe bevraging wil het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie inzicht krijgen in de noden van hulpverleners m.b.t. het werken met mannen met (een verleden van) zelfmoordgedachten en/of -gedrag, in vergelijking met personen met een andere genderidentiteit.
Wie zoeken ze?
Hulpverleners (18+) die professionele ervaring hebben met mannen met zelfmoordgedachten en/of -gedrag. Onder hulpverleners vallen onder andere (huis)artsen, psychiaters, psychologen, (psycho)therapeuten, orthopedagogen, verpleegkundigen werkzaam in de hulpverlening.
Wat wordt er verwacht?
Je kan zelf bepalen of je deelneemt aan:
- Enkel de online vragenlijst (10-15 min.). In de vragenlijst wordt gevraagd naar jouw ervaring met mannen met zelfmoordgedachten en jouw noden hierbij.
- De vragenlijst (10-15 min.) én online focusgroepen (2u). In de focusgroep bespreek je samen met andere hulpverleners meer in diepte wat jullie noden zijn in het werken met mannen met zelfmoordgedachten.”
Meer informatie vindt u hier: https://www.zelfmoord1813.be/onderzoek
De directe link naar de bevraging of om u in te schrijven voor de focusgroep, vindt u hier: https://redcap1.ugent.be/surveys/?s=TYAN3KHDJLY4NWJM”
Kennis, attitudes en overtuigingen van huisartsen in Vlaanderen over de e-sigaret
Beste collega,
Via deze weg willen wij u graag uitnodigen deel te nemen aan onze HAIO-thesis over de kennis, attitudes en overtuigingen van huisartsen in Vlaanderen over de e-sigaret. Middels deze enquête trachten wij een antwoord te bieden op de volgende vragen:
- "Wat is de kennis van huisartsen betreffende de e-sigaret en hoe schatten ze deze kennis in?”
- “Wat zijn de attitudes en overtuiging van huisartsen over de e-sigaret?"
- “Hoe benaderen huisartsen de e-sigaret in hun dagelijkse praktijk?”
Het invullen van de enquête vraagt maximaal 10 minuten van uw tijd en is te vinden via onderstaande link.
Wij danken u alvast voor uw medewerking!
Kato Van den Steen en Gaëlle Bruneel (HAIO 2de fase)
https://ugent.qualtrics.com/jfe/form/SV_3RdeOrYJwyTGkIe
Onderzoek mondscreenings huisartsen
De onderzoeksgroep ‘Bevolkingsstudies mondgezondheid’ aan de KU Leuven start een onderzoek rond het gebruik van een mondscreeningsinstrument bij 65-plus patiënten in de Vlaamse huisartsenpraktijken. Het instrument bestaat uit enkele vragen en een observatie in de mond. Op basis van wat er ingevuld wordt, genereert het instrument mogelijke actiepunten. Deze actiepunten richten zich op het verbeteren van de dagelijkse mondhygiëne of het doorverwijzen naar professionele mondzorg.
Voor dit onderzoek worden er huisartsen gezocht om het instrument te testen. Deelname omvat de volgende elementen:
- Een opleiding (e-learning) van ongeveer 1 uur over het gebruik van het mondscreeningsinstrument
- Een testperiode van 6 maanden waarin u het instrument toepast in uw huisartsenpraktijk (max. 1 screening per week)
- Een(digitaal) focusgroep interview met 6 andere huisartsen waarin uw ervaring met het instrument verkend wordt
- Een korte vragenlijst rond mondgezondheid dat u op 3 momenten invult verspreid over een halfjaar (aan de start van de studie, direct na de testperiode en een half jaar nadien)
- Optioneel: Na afloop van deelname een gratis geaccrediteerde opleiding van 1,5u over het thema mondgezondheid georganiseerd door het onderzoeksteam
Dit onderzoek zal starten in het najaar van 2024.
Door deel te nemen draagt u bij aan wetenschappelijk onderzoek om de (mond)gezondheid en het welzijn van ouderen te verbeteren. De resultaten van dit onderzoek zullen nadien gepubliceerd worden in een wetenschappelijk artikel. Er wordt geen financiële vergoeding voorzien voor deelname.
Heeft u interesse om deel te nemen of wenst u graag nog bijkomende informatie? Stuur dan een mailtje naar doris.voortmans@kuleuven.be. Alvast bedankt voor uw bijdrage!
De kust op voorschrift
Beste
Ik ben Luka De Wever Van der Heyden. Ik ben een masterstudente in de master of science in de gezondheidsbevordering en ik schrijf dit jaar mijn masterproef over de attitude van huisartsen tegenover ‘de kust op voorschrift’.
Met ons team van onderzoekers uit de Universiteit Gent (vakgroep ‘Volksgezondheid en eerstelijnszorg’) en het Vlaams Instituut voor de Zee (de onderzoeksunit ‘Ocean and human health’) onderzoeken we de attitude van de huisarts t.o.v. het aanbevelen of voorschrijven van een kustbezoek ter bevordering van psychofysiologische symptomen die verband houden met stemming, stress en cognitieve capaciteit bij patiënten. We willen aan de hand van interviews de attitude van huisartsen met betrekking tot een kustbezoek op voorschrift in kaart brengen, zowel in de kuststreek als in de regio Gent-Antwerpen. We zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in de visie van de huisartsen op hun rol en ervaringen bij het aanbevelen van een kustbezoek.
Wij zijn momenteel op zoek naar verschillende huisartsen.
Informatiebrief voor prospectieve deelnemers
Praktisch wens ik met u een gesprek te hebben van ongeveer 30 minuten. Dit kan gebeuren in uw eigen praktijk of online via MS Teams, op een moment dat het u best past. U kan altijd contact met mij opnemen als verdere u vragen zou hebben over het onderzoek. Uw bijdrage zal strikt vertrouwelijk worden behandeld. Uw deelname wordt zeer gewaardeerd, en we kijken ernaar uit om uw waardevolle inzichten te mogen verzamelen.
Het onderzoek werd goedgekeurd door de Commissie voor Medische Ethiek van het UZ Gent.
Indien u hier nog vragen over zou hebben, horen we deze graag.
Alvast bedankt en met vriendelijke groeten!
Luka
Luka.DeWeverVanderHeyden@UGent.be
KU Leuven zoekt arts-onderzoekers om mee te werken aan een klinische studie over chronische veneuze ziekte
De KU Leuven zal binnenkort een nieuwe observationele klinische studie uitvoeren over de behandeling van Chronische Veneuze Ziekte, gecoördineerd door Prof. Dr. Sarah Thomis. Deze studie heeft als doel om het effect van geneesmiddelen of invasieve behandelingen te evalueren over een periode van twee jaar.
We selecteren momenteel 120 huisartsen in België om deel te nemen aan het onderzoek. Alle deelnemende artsen zullen worden opgeleid om de tekenen en symptomen van Chronische Veneuze Ziekte te identificeren en de verschillende scoresystemen te interpreteren. Deze studie zal worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften en gepresenteerd op internationale congressen.
U vindt het protocol, de synopsis en de essentiële informatie over deze wetenschappelijk hoogstaande studie op de studie-specifieke website:
Geef mee richting aan het Belgische antibioticabeleid: Vul de Antibiotics GPS in
Beste collega’s
Om ervoor te zorgen dat toekomstige beleidsinitiatieven zo goed mogelijk aansluiten bij onze ervaringen en vooral onze behoeften als huisartsen, onderzoekt het referentieplatform voor Evidence Based Practice voor alle Belgische zorgverleners EBPracticeNet samen met Centra voor Huisartsgeneeskunde van de UAntwerpen en de ULiège en met de steun vanuit de Vlaamse universiteiten welke acties, instrumenten en initiatieven voor huisartsen wij zinvol vinden in de strijd tegen antibioticaresistentie.
De ‘Antibiotics General Practitioner Survey’ (Antibiotics GPS) peilt naar uw persoonlijke meningen, ervaringen en moeilijkheden met betrekking tot het voorschrijven van antibiotica, de huidige beleidsinitiatieven, ondersteunende instrumenten, (snel)testen, richtlijnen, … voor doelmatig gebruik van antibiotica bij veelvoorkomende infecties. Deze vragenlijst vraagt ook welke voor het antibioticabeleid relevante lessen we kunnen trekken uit de organisatie van de zorg tijdens de coronacrisis. De resultaten van dit onderzoek zullen gebruikt worden bij het opzetten van nieuwe interventies om antimicrobiële resistentie te verminderen.
Ook al wordt deze vragenlijst tijdens een drukke en uitzonderlijke periode gelanceerd, toch willen we u vragen om met uw deelname deze kans te grijpen om het toekomstige antibioticabeleid in België mee richting te geven.
Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 30 minuten. Uw antwoorden zijn vertrouwelijk en zullen anoniem verwerkt en gerapporteerd worden.
Indien u vragen hebt over de enquête, kunt u contact opnemen met het onderzoeksteam door te mailen naar Elien.Colman@UAntwerpen.be.
Stuur deze oproep graag ook meteen door naar uw collega’s om hen aan te zetten ook deel te nemen. Hoe groter de respons, hoe beter deze studie ertoe kan bijdragen dat toekomstige beleidsinitiatieven aansluiten bij de ervaringen, behoeften en opinies van huisartsen.
Klik hier om naar de vragenlijst te gaan.
Met vriendelijke groeten en bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking.