Nieuws

Webinars halt2diabetes

In regio Zuid-West-Vlaanderen wordt er blijvend ingezet op het preventieproject HALT2Diabetes. Hierin worden gratis groepssessies ‘Gezonde voeding op verwijzing’ georganiseerd voor risicopersonen. Er wordt ook doorverwezen naar Bewegen op Verwijzing, rookstop en andere lokale gezonde leefstijlinitiatieven. Alle praktische info (locatie, data,…) rond de groepssessies vind je terug via deze link.

Als huisarts bent u een belangrijke schakel! Ga van start en ondersteun je patiënten om hun risico op diabetes type 2 te bepalen en begeleid hen naar een gezondere leefstijl.

Wat is Halt2diabetes?

In HALT2Diabetes worden personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, opgespoord via een 2-stapsmethode via de FINDRISC vragenlijst én begeleid naar een gezonde leefstijl om dit risico aan te pakken.

Dit initiatief wordt georganiseerd door de Diabetesliga in samenwerking met Logo Leieland, Eerstelijnszone Regio Menen, Eerstelijnszone Kortrijk - Kuurne - Harelbeke en Eerstelijnszone Regio Waregem.

Graag stellen we het project aan u voor en nodigen we u uit voor de webinar Halt2diabetes op

  • Donderdag 14.11.2024, 20u – 21u30
  • Vrijdag 15.11.2024, 12u – 13u30

Inschrijven is gratis.

Inschrijflink: https://www.diabetes.be/nl/webinar-halt2diabetes-voor-zorgverleners

Er is accreditatie voor huisartsen goedgekeurd.

Programma webinar

- Welkomstwoord
- HALT2Diabetes: het belang van diabetespreventie en wat is Halt2Diabetes
- De rol van de zorgverlener in HALT2Diabetes
- Welke ondersteuning krijg je als zorgverlener?
- Halt2diabetes in mijn regio (per regio opgesplitst): HALT2Diabetes leefstijlaanbod, groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing uitleg, Bewegen Op Verwijzing, Tabakoloog 
- Q&A

Het belang van diabetes preventie

Momenteel heeft naar schatting 1 op 10 volwassenen in ons land diabetes. In meer dan 90% van de gevallen gaat het om type 2 diabetes. Hoewel leeftijd en familiale belasting in belangrijke mate bijdragen tot het risico op type 2 diabetes, is de aandoening voor 50 tot 60% te voorkomen door een gezonde leefstijl! De regio Zuid-West-Vlaanderen is een regio waarbij de gediagnosticeerde diabetespatiënten boven het Vlaams gemiddelde ligt. Daarom willen de Eerstelijnszones dit risico aanpakken en volop inzetten op dit project.

Jij kan het verschil maken!

Wil je als zorgverlener meer weten over hoe je patiënt/cliënt te motiveren om gezonder te gaan leven? Het Vlaamse Instituut Voor de Eerste Lijn (VIVEL) ontwikkelde een e-learning en factsheets rond leefstijlbegeleiding. De projecten HALT2Diabetes en Bewegen Op Verwijzing worden toegelicht en je leert hoe deze projecten jou ondersteunen om je patiënt/cliënt op weg te helpen naar een gezond leven.

Interesse om hiermee aan de slag te gaan? Volg hier de één uur durende e-learning en download de factsheets.

Promotiemateriaal

Het zou een grote meerwaarde zijn als u de informatie rond dit project mee wilt verspreiden. In bijlage vind je alvast een affiche om uit te hangen in de wachtkamer.

Je kan affiches en flyers, slide voor scherm in de wachtkamer en content voor sociale media aanvragen via deborah@logoleieland.be

Communicatie betreffende het Marburgvirus

Charter 'Veilig en collegiaal overdragen van dossiers'

Een correcte, volledige en tijdige overdracht van patiëntendossiers komt de zorgcontinuïteit ten goede. Daarom heeft HVG (Huisartsenvereniging Gent) een charter opgemaakt met aanbevelingen bij de overdracht van een patiëntendossier naar een collega. HZW mocht hun publicatie delen met u, artsen van HZW.

Hieronder vatten we de voornaamste aanbevelingen uit het charter samen. Onderaan vindt u ook een link naar het volledige charter.


Correct patiëntendossiers overdragen aan een collega doe je zo

Wanneer een patiënt van huisarts verandert, moet een kopie van het dossier overgedragen worden. Ook wanneer een huisarts met pensioen gaat of overlijdt, moeten dossiers overgedragen of alleszins goed beheerd worden.

Een nieuwe patiënt maakt kenbaar dat hij jou als vaste huisarts wil. Tijd dus om het dossier op te vragen bij de collega. Hoe pak je dit aan op een manier die strookt met de deontologie?

Dit gebeurt doordacht

Een patiënt-huisartsrelatie is een duurzame relatie. Het overzetten van een GMD, en het opvragen van een dossier, gebeurt op uitdrukkelijke vraag van de patiënt.

Je neemt géén GMD over, en je vraagt dus geen dossieroverdracht, als:

  • Je optreedt als vervangarts
  • Je gevraagd wordt voor een second opinion
  • Je merkt dat je met een shoppende patiënt te maken hebt.

Hoe vraag je een dossier op bij een collega?

  • Dat kan per brief of e-mail, maar het is vandaag ook gebruikelijk om dit digitaal aan te vragen met een eHealth-bericht.
  • Je doet de aanvraag op eer en geweten. Een handtekening van de patiënt mag, maar is niet nodig.
  • Modelbrief

Jouw patiënt heeft een andere huisarts gekozen, en je krijgt de vraag om het dossier over te dragen. Wat wordt er van jou verwacht? 

  • Doe het tijdig.

Talm niet met het verzenden van het dossier. De nieuwe huisarts wil graag zaken beginnen registreren (zorgelementen, medicatielijst...). Om dubbele registratie te vermijden, werkt de nieuwe huisarts idealiter gewoon verder op jouw dossier.  

  • Doe het volledig.

De nieuwe huisarts heeft recht op het volledige dossier dat door jou werd bijgehouden. De meest gebruikelijke elektronische vorm om dit over te dragen, is via de PMF-standaard. Dit formaat neemt alles mee uit het dossier, behalve de nota’s. 

Je doet jouw collega een groot plezier als het dossier up-to-date is, met een correcte medicatielijst, volledige voorgeschiedenis, relevante actieve zorgelementen, vaccinatiestatus... 

  • Doe het veilig.

Verstuur elektronische dossiers enkel op een beveiligde manier, via de eHealthBox. 


DON’TS: 

  • Verstuur geen patiëntendossiers via e-mail of Dropbox. 
  • Wimpel de collega die het dossier opvraagt niet af door naar CoZo of de Sumehr te verwijzen. De collega heeft recht op het volledige patiëntendossier. Een Sumehr bevat bijvoorbeeld geen consultaties, geen medicatiehistoriek, noch ingescande documenten, zoals bijvoorbeeld wilsverklaringen, en sommige brieven van specialisten, van bijvoorbeeld privé-radiologen, die geen verslagen publiceren op CoZo.

Nuttige tips:

  • Aanvragen tot overdracht van dossiers worden vaak over het hoofd gezien. Zet een uitroepteken in het onderwerp of ‘BELANGRIJK’.
  • Voor de overdracht van dossiers groter dan 10 MB is er de Transferbox, in het leven geroepen door de Orde der Artsen. 

Wat als je pensioen nadert?

Tijdig communiceren is de boodschap 

Je wil dat jouw patiënten goede zorg krijgen na jouw pensionering. En dat ze in alle vrijheid een nieuwe arts kunnen zoeken. Dan doe je er goed aan tijdig de dossieroverdracht voor te bereiden. 

  • Breng jouw patiënten ruim op voorhand (1 jaar) op de hoogte van jouw pensionering. Een nieuwe huisarts vinden is immers niet evident vandaag. Hoe meer tijd er is, hoe beter. 
  • Breng ook de praktijken in jouw buurt op tijd op de hoogte en communiceer met hen over het aantal EMD’s dat je beheert (Hoeveel huisbezoeken? Hoeveel patiënten in woonzorgcentra?). Zo komen ze niet voor verassingen te staan. 
  • Sowieso ben je 30 jaar na het laatste patiëntencontact verantwoordelijk voor de bewaring van jouw patiëntendossiers. 

Wat met jouw patiënten als je plots ziek valt? Of onverwachts overlijdt?

Iedereen kan plots ernstig ziek vallen, of erger nog, overlijden. Als huisarts, zeker als solo-arts, is het goed dat je enkele instructies oplijst voor nabestaanden of vervangers, zodat de zorg voor jouw patiënten niet in het gedrang komt. 

Goede Sumehrs, voor al jouw patiënten, komen in het geval van plotse afwezigheid sowieso van pas. Zorg voor goed gestructureerde dossiers en actuele Sumehrs. 

Checklist voor worst-case scenario’s: 

  • Wie zorgt ervoor dat jouw patiënten op de hoogte gebracht worden? Kan een naaste of familielid je wachtbandje aanpassen, je telefoon doorschakelen, een telesecretariaat inschakelen of een bericht plaatsen op jouw website? 
  • Bij plots overlijden: welke naaste of een familielid heeft toegang tot jouw EMD’s? Zijn er bepaalde wachtwoorden die ze nodig hebben? 
  • Wie contacteert de huisartsenkring? HZW kan helpen bij het contacteren van praktijken in de omgeving, vervanging zoeken voor wachtdiensten, adviseren over het beheer van patiëntendossiers... 


Met dank aan Huisartsenvereniging Gent

Preventie van ernstige RSV infectie in het eerste levensjaar

In het najaar van 2024 en voorjaar van 2025 wordt ingezet op de preventie van RSV bij jonge kinderen. Twee pistes konden bewandeld worden: vaccinatie van de zwangere vrouw of passieve immunisatie van de zuigeling. De overheid heeft beslist de passieve immunisatie terug te betalen. Het RSV vaccin is niet terugbetaald (185 euro), maar wel beschikbaar.

In overleg met het Departement Zorg opteert Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG) om maximaal in te zetten op de passieve immunisatie van het kind (en dus niet op de vaccinatie van de zwangere vrouw) en wel om onderstaande redenen:

  1. De toediening van RSV antistoffen aan neonaten die geboren worden in het RSV seizoen is vanaf 1 juni terugbetaald (nirsevimab), en vanaf september ook werkelijk beschikbaar. Maternale vaccinatie is niet terugbetaald (Abrysvo 185 euro) – de data zijn beperkt zeker wat betreft toediening aan risicogroepen en impact op vroeggeboorte.
  2. Directe antistoftoediening geeft langer bescherming aan het kind, wordt seizoensmatig op het juiste moment toegediend, en is qua veiligheid ook veel beter gekend gezien jarenlange ervaring bij prematuren, én is terugbetaald. Het heeft als bijkomend voordeel dat de timing van alle vaccinaties/rhogam in de zwangerschap weer wat makkelijker wordt.
  3. Bij patiënten die toch in de zwangerschap gevaccineerd werden, mag geen antistoftoediening aan de baby meer gebeuren (niet terugbetaald, 780 euro), daarom is het beter dit niet te promoten maar indien toch vaccinatie van de moeder is het belangrijk om dit héél goed te vermelden bij postpartum aandachtspunten in het prenataal dossier en de pediater hiervan op de hoogte te brengen omdat die niet langer inzage heeft in het zwangerschapsdossier.

Verdere informatie over de implementatie in de praktijk en sensibilisering van ouders volgt (normaliter van overheidswege, zoniet vanuit de VVOG).

Opstarttraject diabetes

Vanaf 1 januari 2024 vervangt het opstarttraject het voortraject.

Dit nieuwe traject is een antwoord op de nood aan vroegere diagnose en behandeling voor mensen met diabetes type 2, vanaf het begin van de ziekte. 

In samenwerking met eerstelijnszone regio Menen, regio Kortrijk en regio Waregem hebben we een overzicht gemaakt met o.a. info hoe je het kan opstarten, wat de voordelen zijn en waar je de gegevens van educatoren, diëtisten en podologen vindt:

info opstarttraject diabetes

Alle info is ook te vinden op de website van de eerstelijnszones: