Nieuws

Infobrief huisartsen uitbreiding neonatale screening

Vanaf 1 januari moet de staalafname voor het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen, ook wel bekend als ‘neonatale screening’, bij voorkeur 48u na de geboorte plaatsvinden (en niet langer 72u).

Hierdoor zullen er wellicht meer staalafnames plaatsvinden op de materniteit. Op die manier hoopt men de transporttijd van het bloedkaartje gevoelig te verkorten.

Aangezien huisartsen betrokken zijn bij de begeleiding van zwangerschappen, wil het Departement Zorg jullie met bijgaande brief informeren over deze wijziging.

Infobrief uitbreiding neonatale screening

Webinar eForm en OPAT E17-netwerk

Het E17-ziekenhuisnetwerk organiseerde begin november een webinar voor de huisartsen. De topics “e-form verwijsbrief voor huisartsen” en “OPAT” kwamen aan bod: webinar eForm en OPAT

Werelddiabetesdag - update diabetessystemen

Dinsdag 14 november is het Wereld Diabetesdag.

Naar aanleiding hiervan brengen we je graag een update van alle systemen die er zijn om personen met (verhoogd risico op) diabetes te ondersteunen.

Deze systemen zijn opgesteld om de opvolging van diabetes in al zijn stadia te bevorderen, maar werken alleen als alle betrokken partners voldoende op de hoogte zijn.

In deze infographic worden alle systemen op een overzichtelijke manier voorgesteld. Zo kan je in een oogopslag zien vanaf wanneer iemand zich in een diabetestraject bevindt.

Waarom is dit belangrijk?

  • 1 op de 10 volwassenen in België heeft diabetes
  • 1 op 3 van deze personen is hier niet van op de hoogte.
  • de economische impact van diabetes is 7,4% van de totale gezondheidsuitgaven in België

Hoe kan ik helpen?

  • Zet diabetes mee in de kijker! Op de website van de diabetesliga kan je een hoop communicatiematerialen terugvinden die je op sociale media of schermen kan plaatsen.
  • Spoor de doelgroep (45+) voor een verhoogd risico op diabetes type 2 aan om de test te doen via het gezondheidskompas.
  • Blijf waar mogelijk op de hoogte van het traject van jouw cliënt/patiënt. Een verandering in zijn zorg kan namelijk ook voor jouw werking impact hebben.

Nieuwe verwijsbrief naar een CAR

Recent is er een wijziging doorgevoerd in het gebruik van de verwijsbrief voor onderzoek & therapie in een CAR: deze kan nu, naast dokters, ook door CLB-consulenten en eerstelijnsactoren ondertekend worden.

UNIFORME VERWIJSBRIEF

Deze brief is wel maar 6 maand geldig en wordt het best opgemaakt van zodra kinderen voor effectief onderzoek en behandeling in beeld komen.

Infopagina bevolkingsonderzoek borstkanker voor huisartsen