Nieuws

Syllabus evidence based wondzorg

De afdelingen spoed van AZ Delta Menen, Torhout en Rumbeke organiseerden op 1/12/2022 een symposium rond evidence based wondzorg op spoed en in de huisartsenpraktijk.

Download hier de presentatie: Evidence based wondzorg op spoed en in de huisartsenpraktijk

Uitbreiding neonatale screening met SMA

Vanaf 1 december 2022 zal het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen, ook wel bekend als ‘neonatale screening’, worden uitgebreid met de opsporing van Spinale Musculaire Atrofie (SMA).

Brief Agentschap Zorg en Gezondheid

Praktijken gezocht om op 5 juni 1 dag een buitenlandse student geneeskunde te laten mee lopen

Beste huisartsen collega’s, 

Van 7-10 juni 2023 heeft België de eer om WONCA te organiseren, het jaarlijkse grote Europese congres voor huisartsen (https://www.woncaeurope2023.org).

Naar goede gewoonte komt een groep jonge huisartsen eerder (4-5 juni) zodat zij de kans hebben om een dag mee te volgen in een huisartsenpraktijk. We zijn er van overtuigd dat dit een enorme meerwaarde betekent, voor zowel de buitenlandse huisartsen als de deelnemende praktijken. Door ervaringen uit te wisselen zal er een soort van kruisbestuiving plaatsvinden.  

Concreet zoeken wij dus praktijken die interesse hebben om een jonge collega 1 dag (of dagdeel) mee te laten volgen in de praktijk. Het maakt helemaal niet uit dat de consultaties in het Nederlands of Frans gevoerd zullen worden. Het gaat om een kijkstage waarbij het doel is om te proeven van hoe wij hier in België aan huisartsgeneeskunde doen. Het is geen medisch inhoudelijke stage.  

Alles nog even op een rijtje! 

  • Wanneer? Maandag 5 juni (uren zelf te bepalen)
  • Wat? Een internationale jonge huisarts volgt mee de consultatie
  • Reden? Bijleren van elkaar

Lijkt dit je wat?  
Heb je nog wat vragen? 
Contacteer me gerust via mail! 

Vele groeten en hopelijk tot op WONCA 2023! 

Joke Versmissen 
joke.versmissen@jongdomus.be

Webinar terugbetaling psycholoog

Op dinsdag 6/12 organiseren de netwerken PsyZuid en WINGG een webinar waarin ze helder en kort toelichten wat de nieuwe conventie ambulante psychologische zorg inhoudt en dit zowel vanuit de doelgroep kinderen en jongeren (Wingg) als vanuit de doelgroep volwassenen (netwerk PsyZuid). 

Inhoud: 

  • wat is het tarief
  • welke psychologen/orthopedagogen bieden het verlaagd tarief aan
  • wie kan beroep doen op een verlaagd tarief 
  • wat is mijn rol als huisarts
  • ...

De webinar start om 20u (einde voorzien om 21u).

Meer info en inschrijven

CAW Zuid-West-Vlaanderen lanceert meldpunt mentaal welzijn

Concreet kunnen alle hulp- en dienstverleners (huisartsen, apothekers, thuiszorgdiensten, kinesisten, logopedisten, wijk gezondheidscentra, etc.) van maandag tot vrijdag tussen 9u-17u rechtstreeks telefonisch contact opnemen met een professionele hulpverlener van het CAW via het gratis nummer 0800 13 500. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om contact te nemen per email via meldpuntmentaalwelzijn@cawzuidwestvlaanderen.be, met
garantie dat de mail binnen de 2 werkdagen wordt opgevolgd.

Kadernota

Persbericht