Nieuws

Webinar eForm en OPAT E17-netwerk

Het E17-ziekenhuisnetwerk organiseerde begin november een webinar voor de huisartsen. De topics “e-form verwijsbrief voor huisartsen” en “OPAT” kwamen aan bod: webinar eForm en OPAT

Werelddiabetesdag - update diabetessystemen

Dinsdag 14 november is het Wereld Diabetesdag.

Naar aanleiding hiervan brengen we je graag een update van alle systemen die er zijn om personen met (verhoogd risico op) diabetes te ondersteunen.

Deze systemen zijn opgesteld om de opvolging van diabetes in al zijn stadia te bevorderen, maar werken alleen als alle betrokken partners voldoende op de hoogte zijn.

In deze infographic worden alle systemen op een overzichtelijke manier voorgesteld. Zo kan je in een oogopslag zien vanaf wanneer iemand zich in een diabetestraject bevindt.

Waarom is dit belangrijk?

  • 1 op de 10 volwassenen in België heeft diabetes
  • 1 op 3 van deze personen is hier niet van op de hoogte.
  • de economische impact van diabetes is 7,4% van de totale gezondheidsuitgaven in België

Hoe kan ik helpen?

  • Zet diabetes mee in de kijker! Op de website van de diabetesliga kan je een hoop communicatiematerialen terugvinden die je op sociale media of schermen kan plaatsen.
  • Spoor de doelgroep (45+) voor een verhoogd risico op diabetes type 2 aan om de test te doen via het gezondheidskompas.
  • Blijf waar mogelijk op de hoogte van het traject van jouw cliënt/patiënt. Een verandering in zijn zorg kan namelijk ook voor jouw werking impact hebben.

Nieuwe verwijsbrief naar een CAR

Recent is er een wijziging doorgevoerd in het gebruik van de verwijsbrief voor onderzoek & therapie in een CAR: deze kan nu, naast dokters, ook door CLB-consulenten en eerstelijnsactoren ondertekend worden.

UNIFORME VERWIJSBRIEF

Deze brief is wel maar 6 maand geldig en wordt het best opgemaakt van zodra kinderen voor effectief onderzoek en behandeling in beeld komen.

Infopagina bevolkingsonderzoek borstkanker voor huisartsen

Vaccinatie covid en griep

De Covid-vaccinatiecampagne loopt volop.

Artsen, apothekers, organisaties, lokale besturen, de Vlaamse Overheid raden covid- en griepvaccinatie aan bij iedereen vanaf 65 jaar, personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, personen met onderliggende gezondheidsproblemen, personen met een verzwakte weerstand, zwangere vrouwen én alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen.

De Covid-vaccins worden nu volop toegediend.

Tegelijk loopt ook de oproep voor griepvaccinatie voor dezelfde doelgroep. Het geven van griepvaccins gebeurt in de meeste gevallen in een tweede fase.

Herhaling (zeker nog eens voor de griepvaccinatie) werkt:

Wens je bijkomende gedrukte materialen? Bestel ze via dit "bestelformulier gedrukte materialen"

Deze gedrukte materialen kan je ook downloaden en er zijn ook vertalingen, korte berichten voor sociale media, e-mailhandtekening, infografic, filmpje, banner voor website, enz. Je vindt dit op https://www.laatjevaccineren.be/folders-en-campagnemateriaal/campagne-covid-en-griepvaccinatie-najaar-2023

Daarnaast werden een aantal personaliseerbare lokale templates gemaakt, zoals bijvoorbeeld typebrieven voor uitnodigingen, voorbeeldartikel voor infobladen, voorbeeldbrief om cliënten te informeren, … Je vindt dit op https://logoleieland.be/covid-griep-2023

Mis je bepaalde materialen zodat je specifieke doelgroepen nog beter kan sensibiliseren om zich te laten vaccineren? Neem contact op met Logo Leieland: johan@logoleieland.be