Nieuws

Beschikbaarheid COVID-certificaten en reizen binnen Europa

Vanaf 1 juli zal reizen binnen Europa weer vlotter kunnen dankzij het persoonlijke COVID-certificaat (officieel het EU Digitaal COVID-19 certificaat). Wie gevaccineerd is, recent een negatieve COVID-test aflegde of is hersteld na een positieve COVID-test, zal met het certificaat vanaf 1 juli kunnen aantonen dat hij ‘covid safe’ is om te reizen. De certificaten zijn in België al beschikbaar vanaf 16 juni. Vanaf 1 juli zullen ze ook effectief bruikbaar zijn in alle EU-lidstaten. Tot dan vragen de meeste EU-landen een geldige negatieve PCR-test als voorwaarde om binnen te komen.

De website covidsafe.be en de mobiele app CovidSafeBE zijn het resultaat van een samenwerking van de verschillende Belgische overheden. De officiële lancering is voorzien op 16 juni. Burgers kunnen vanaf dan hun COVID-certificaat downloaden via de app of via overheidssites zoals mijngezondheid.be of Mijn Burgerprofiel. Een vaccinatiecertificaat zal bovendien ook steeds per post opgevraagd kunnen worden.

De beschikbaarheid vanaf 16 juni geldt als de voorbereidingsperiode waarin mensen zich kunnen informeren en de certificaten leren kennen alvorens ze op zomervakantie vertrekken. Vanaf 1 juli kunnen de certificaten dan ook effectief gebruikt worden. Tot dan blijven de oude regels nog van kracht.

Met vragen over hun COVID-certificaten kunnen burgers terecht bij een centrale Vlaamse helpdesk (operationeel vanaf 16 juni). In geval van foutieve of ontbrekende vaccinatiegegevens zal de centrale helpdesk de burger doorsturen naar zijn vaccinator. De vaccinatiecentra, huisartsen en artsen-vaccinatoren ontvingen eerder al een mail met de procedure over het corrigeren van registraties in Vaccinnet.

(Bron: officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid)

Info testen vertrekkende reizigers

De COVID-19 Vaccinatie Barometer

De vaccinatie barometer werd in de afgelopen weken in elk EMD geïnstalleerd. Het gebruik hiervan door alle huisartsen is essentieel om tot een hoge vaccinatiegraad en groepsimmuniteit te komen.

Het gebruik is éénvoudig en vraagt wekelijks slechts enkele minuten tijd. Zo kan u ook de cijfers van uw praktijk monitoren.

Tijdens een gratis geaccrediteerde opleiding op 16 juni (12u-13u) ondersteunen we u bij het systematisch monitoren van de vaccinatiestatus van uw patiënten. We tonen u ook hoe u dit éénvoudig kan doen in uw medisch pakket.

U kan zich hier gratis inschrijven.

Dit onderwerp leent zich nadien ideaal voor een discussie op een LOK-bijeenkomst of vorming van de huisartsenkring.

Enkele uitspraken van huisartsen die de barometer al gebruiken en bespraken met hun collega’s.

Gebruikt u de vaccinatie barometer nog niet? Hier vindt u een kort filmpje met uitleg hoe u ermee kan starten.

“Dankzij de covidbarometer leer je op een andere manier naar je patiënten kijken, niet alleen meer als individu, maar als groep.”
“Door de Covid barometer leer je je eigen praktijk situeren ten opzichte van je collega's in jouw buurt”

Aanbevolen medische aanpak van trombose en/of trombocytopenie

Nieuwe statuten goedgekeurd

Op de Buitengewone Algemene Vergadering van 27 mei 2021 werden de nieuwe statuten goedgekeurd. De nieuwe statuten kan u hier hier terugvinden: statuten HZW 2021