Nieuws

Dankzij de Sumehr presteert u als wachtarts nog beter

Maak tijdens de wachtdienst gebruik van wat uw collega-huisartsen hebben geregistreerd. Zo worden uw wachtshiften nog efficiënter en kwalitatiever.

Hoe dan? Lees even mee...

Maria (63 jaar) meldde zich afgelopen zaterdag op de huisartsenwachtpost. Ze had last van kortademigheid. Waarop de wachtarts onmiddellijk met de anamnese startte: “Wanneer is de kortademigheid begonnen? Heb je koorts? Heb je hartkloppingen? Voel je pijn bij het ademen?” Tijdens het klinisch onderzoek bleek de hartslag van Maria regelmatig te zijn, haar longen klonken normaal. Maria’s temperatuur was. 37,3°C.

Het kon nog om veel verschillende mogelijke problemen gaan: pneumonie, hyperventilatie, een longembool...

Toen zei Maria plots dat ze “iets aan haar hart” had, zonder te weten wat precies. Ze wist wel te vertellen dat ze er geen medicatie voor moest nemen. Dit triggerde de wachtarts om Maria’s Sumehr te raadplegen. In Maria’s problemenlijst stond intermittente voorkamerfibrillatie. Volgens de medicatielijst nam ze er geen antistollingsmiddelen voor.

De kans dat Maria een longembool had, was plots veel reëler geworden. De wachtarts besloot Maria door te verwijzen naar de spoeddienst voor een perfusiescan.

Onderschat de meerwaarde van goede Sumehrs op de wachtpost niet

Het openen van een Sumehr op de wachtpost is in veel gevallen een meerwaarde:

- Bij patiënten met een opstoot van een sluimerend probleem

- Bij patiënten met een complexe medische voorgeschiedenis en veel pathologie

- Bij patiënten die hun chronische medicatie niet goed kennen (en dat zijn er veel)

- Bij bejaarden of verwarde patiënten

- ...

Dankzij een goede Sumehr bent u beter in staat het onderscheid te maken tussen ‘dat bestond al’ en ‘dat is nieuw.’ Het openen van een Sumehr kan u geruststellen en kan uw diagnostiek aanscherpen.

Kortom, een Sumehr raadplegen kan de kwaliteit en de efficiëntie van uw consulten op de wachtpost vergroten.

De realiteit vandaag: we halen nog niet uit de Sumehr wat erin zit

Een Sumehr raadplegen tijdens de wachtdienst is natuurlijk niet altijd nuttig. Maar de voordelen ervan worden vandaag nog zeer vaak onderbenut.

Momenteel wordt er binnen onze kring in 7,6% procent van de contacten een Sumehr geraadpleegd.

Dat is zeker niet slecht, maar er zijn wachtpostgebieden in Vlaanderen waar wachtartsen er vaker gebruik van maken.

Een Sumehr raadplegen op onze wachtpost is kinderspel

Een Sumehr raadplegen in CareConnect Medical Post (CCMP) is heel eenvoudig.

Instructies voor het raadplegen van een Sumehr en een instructiefilmpje vind je op de computerschermen op de wachtpost of vind je hier: Summer of Sumehr (corilus.be)

De campagne ‘Summer of Sumehr: Zorgcontinuïteit zonder Zorgen’ is een initiatief van Domus Medica en Huisartsenvereniging Gent, en wordt dit jaar mee uitgedragen door maar liefst 43 huisartsenkringen en wachtpostgebieden. Samen voor kwaliteitsvolle Sumehrs!

Uitbreiding neonatale screening

Vanaf 10 juni 2023 zal het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen, ook wel bekend als ‘neonatale screening’, worden uitgebreid met de opsporing van homocystinurie en holocarboxylase synthetase deficiëntie.

Meer informatie over deze screening

Doe mee met de Summer of Sumehr

Steeds meer Vlamingen hebben een Sumehr, en steeds meer zorgverleners maken er actief gebruik van. De gezondheidssamenvatting wordt zo belangrijker voor de continuïteit van de zorg. Draag jij als huisarts ook jouw steentje bij?

Doe mee met de Summer of Sumehr!

Een Sumehr voor iedere Vlaming

Volgens eerstelijnskluis Vitalink hebben momenteel 3,5 miljoen Vlamingen een Sumehr. Vlaamse huisartsen hebben dus 3,5 miljoen keer een EMD afgesloten en een Sumehr aangemaakt.

Dat is al heel straf. Maar het kan nog beter.

Iedere Vlaming heeft recht op een Sumehr. Jong of oud, medisch complex of eenvoudig, een Sumehr kan altijd van pas komen. Dankzij deze informatie kunnen zorgverleners in het ziekenhuis of bij de huisartsenwachtpost snel een beeld vormen van de gezondheidstoestand van de patiënt en meer accurate zorg verlenen.

Maak van Sumehrs een routine. Verandert er iets wezenlijks in het patiëntendossier? Maak dan een (nieuwe) Sumehr aan.

Zo draag je bij aan zorgcontinuïteit zonder zorgen.

Steeds meer zorgverleners lezen Sumehrs

Sumehrs zijn in het leven geroepen om het werk van spoedartsen te vergemakkelijken. Maar daar blijft het niet bij. Vandaag consulteren ook veel andere artsen de Sumehr.

Doe het voor Nora

Steeds meer zorgverleners raadplegen Sumehrs. Wist je dat tegenwoordig ook verpleegkundigen de inhoud van de Sumehr mogen consulteren? Ziekenhuisverpleegkundigen doen het nu al. Tal van thuisverpleegkundige diensten zijn zich hier momenteel op aan het voorbereiden.

Nora Van Liedekerke is verpleegkundige en diabetesconsultente in Ninove. Zij gaat vandaag al op zoek naar de Sumehr van haar patiënten.

Kennis van medicatielijst, voorgeschiedenis en allergieën zijn immers cruciaal in de dieetadviezen die ze geeft.

Wat staat er ook alweer in de Sumehr?

Een Sumehr neemt alle elementen over uit het EMD die een snelle inschatting van iemands gezondheidstoestand mogelijk maken.

Ken je de correcte plaats van al deze elementen in je EMD?

  • Auteur van de Sumehr
  • GMD-houder
  • Identiteit van de patiënt
  • Contactpersoon in noodgevallen
  • Risicofactoren: allergieën, intoleranties, sociale risico’s, andere risico’s
  • Relevante medische voorgeschiedenis
  • Actieve problemen en behandelingen
  • Medicatielijst
  • Vaccinaties
  • Wilsbeschikkingen

Maak werk van veel en kwaliteitsvolle Sumehrs. Zo bouw je mee aan zorgcontinuïteit zonder zorgen.

Banner met logo's
De campagne ‘Summer of Sumehr: Zorgcontinuïteit zonder Zorgen’’ is een initiatief van Domus Medica en Huisartsenvereniging Gent, en wordt dit jaar mee uitgedragen door maar liefst 43 huisartsenkringen en wachtpostgebieden. Samen voor kwaliteitsvolle Sumehrs!

Zomerarts Veurne

Ook dit jaar organiseert Huisartsenkring IJzerstreek en Westkust het project zomerarts.

Huisartsen uit het binnenland komen 1 of 2 weken overdag de wachtpost bemannen. In ruil krijgen ze een vakantieverblijf (en de inkomsten van de honoraria). 

Vacature

Postgraduaat Verpleegkundige in de huisartsenpraktijk

Arteveldehogeschool beschouwt de huisartsenpraktijk als een essentiële en centrale actor in de eerste lijn. We kiezen er dan ook al enkele jaren voor om verpleegkundigen op te leiden en te specialiseren in de context van een huisartsenpraktijk in ons postgraduaat VIHP. Vanuit de opleiding krijgt de verpleegkundige handvaten en coachen we bij het uitbouwen van het verpleegkundig takenpakket ifv de noden van uw praktijk/huisartsenteam.

  • Werkt u reeds samen met een verpleegkundige in uw praktijk dan is deze opleiding mogelijks interessant voor hem of haar om samen te verkennen hoe de verpleegkundige competenties optimaal ingezet kunnen worden.
  • Zit u met vragen omtrent de samenwerking met een praktijkverpleegkundige?
  • Hebt u interesse om een LOK-avond te organiseren over de verpleegkundige in de huisartsenpraktijk en het postgraduaat?

Is het antwoord op één of meerdere van deze vragen ja, contacteer mij gerust voor meer informatie.

Vanessa Gauwe: 0471 72 17 40 of vanessa.gauwe@arteveldehs.be

Voor meer info

Website postgraduaat: klik hier

Praktijkgerichte wetenschappelijk onderzoek 'Verpleegkundige in de huisartsenpraktijk': klik hier

Vormingsdag 'Samenwerking tussen huisarts en praktijkverpleegkundige: een logische stap?': klik hier