Nieuws

Campagne "warme dagen" en "tekenbeten"

De zomer is in aantocht. Voor veel mensen zijn warme dagen aangenaam, maar voor kwetsbare groepen zijn ze vaak hinderlijk en zelfs gevaarlijk.

Daarom vraagt de Vlaamse overheid aan lokale organisaties om van 15 mei tot 30 september extra waakzaam te zijn en zich voor te bereiden op erg warme dagen.

Wens je sensibiliserende materialen, bestel gerust via deze website.

Door het warme weer trekken meer mensen de natuur in, dit kunnen we alleen maar toejuichen, maar ook de teken profiteren hiervan. Mensen informeren over wat ze kunnen doen bij een tekenbeet. Alle nodige campagnematerialen kan je gratis bestellen.

Meer informatie, neem gerust contact op met nele@logoleieland.be

Reakiro

Reakiro is een inloophuis dat, naast onthaal en informatie, ook de mogelijkheid van groeps- en individuele begeleiding aanbiedt aan patiënten en hun naasten en dit in het kader van euthanasievragen. Mensen die overwegen een euthanasieprocedure te starten, al hebben aangevat of reeds doorliepen kunnen bij Reakiro terecht. Ook mensen zonder euthanasievraag die worstelen met levenszinvragen of een aanhoudend verlangen naar
de dood zijn welkom. Mits akkoord van de patiënt kan ook zijn/haar omgeving bij de begeleiding worden betrokken.

Meer info

Info vluchtelingen Oekraïne

De handleiding en het infomateriaal t.a.v. huisartsen (beknopte fiche voor huisartsen), eerste lijn, lokale besturen in verband met preventie en controle infectieziekten bij Oekraïense vluchtelingen kan u hier terug vinden

Algemene info en ook informatie over preventie t.a.v. Oekraïners zelf is hier terug te vinden

Maatregelen voor mondmaskerdracht voor zorgverleners

Maatregelen voor mondmaskerdracht voor zorgverleners:

  • In alle ziekenhuizen, residentiële zorgvoorzieningen, kinésitherapiepraktijken, huisartsenpraktijken, ambulante praktijken van arts-specialisten, apotheken geldt er een mondmaskerplicht voor zowel zorgverstrekker, patiënt als bezoeker.
  • M.b.t. zorginstellingen voor personen met een handicap, kinder- en jeugdsector geldt er geen mondmaskerplicht in Brussel, Ostbelgien, het Waals Gewest en de Federatie Wallonië-Brussel. In Vlaanderen geldt de algemene regel met uitzonderingsmogelijkheid.
  • Binnen de welzijnssector, logopediepraktijken en psychologische hulpverlening geldt er geen mondmaskerplicht.

Er is tevens een RAG advies beschikbaar aangaande persoonlijk beschermingsmateriaal, dat kan u hier terugvinden.

FFP2-masker verplicht voor interne en externe medewerkers en vrijwilligers van residentiële ouderenzorgvoorzieningen

Toelichting en duiding bij de recente beslissing van de Vlaamse Taskforce COVID-19 Zorg om alle interne en externe medewerkers en vrijwilligers (incl. studenten, stagiaires, CRA’s/huisartsen, …) van residentiële ouderenzorgvoorzieningen, die in contact komen met bewoners, te verplichten een FFP2-mondneusmasker te dragen:

De Taskforce Zorg baseerde zich voor deze beslissing op volgende elementen.

De circulatie van de omikron-variant (die momenteel de overheersende variant is) kenmerkt zich door een sterke aerosole verspreiding en gaat gepaard met een bijzonder hoog besmettingsrisico. Voor wat betreft de epidemiologische situatie in Vlaanderen zitten we qua besmettingen in een steile, opwaartse lijn. Tegelijkertijd stelt de Taskforce Zorg een toenemend aantal uitbraken vast in de Vlaamse woonzorgcentra , waar een kwetsbare doelgroep samenleeft.

Gezien deze huidige situatie en context is er een consensus over de meerwaarde van FFP2-maskers (uiteraard mits een correct gebruik) om besmettingen én de verdere verspreiding van besmettingen te voorkomen.

De verplichting tot het dragen van een FFP2-masker draagt dus bij tot een betere bescherming van bewoners/gebruikers én medewerkers.

De Taskforce Zorg streeft met deze keuze een uniform en duidelijk beleid na. Een gedifferentieerd gebruik van verschillende soorten mondneusmaskers geeft eerder aanleiding tot discussies over “grijze zones”, onduidelijkheid, enz.

Bovendien is het constant wisselen van mondneusmasker moeilijk hanteerbaar en vanuit infectiologisch standpunt ook niet veilig.

Daarenboven - en dat is niet onbelangrijk - bevordert het verplicht dragen van een FFP2-masker (in combinatie met de inzet van Ag-sneltesten) de terugkeer van medewerkers naar de werkvloer na een hoog-risicocontact.

Bron: Nieuwsflash Agentschap Zorg en Gezondheid